Zupa z bogactwem warzyw, mięsem i tortellini, może być daniem jednogarnkowym.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Tortellini ze szpinakiem i czosnkiem – 150 g
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/3 szt
Por – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cebula biała – 1 szt
Śmietana 18 % – 4 łyżki
Przecier pomidorowy – 1/3 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 ziarnka
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego . Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, wrzucić przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć , dodać mięso i dalej smażyć.
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę. W garnku wlać trochę oleju, wrzucić pokrojone warzywa, doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, dusić około 10 minut.
- Do warzyw dodać podsmażone mięso, zalać 1 litrem gotowanej wody , doprawić solą i całość gotować 20 minut.
- Gdy gotuje się zupa ugotować tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do gotującej się zupy , dodać przecier pomidorowy, doprawić śmietaną, gotować 3 minuty, doprawić pieprzem oraz bazylią.
- Do talerza włożyć porcję tortellini i zalać gorącą zupą.
Nie tylko rozgrzewająca, ale i aromatyczna i pożywna.
Polecam , dobra dla gości i domowników.:)