Rozgrzewająca zupa z tortellini

Zupa z bogactwem warzyw, mięsem i tortellini, może być daniem jednogarnkowym.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Tortellini ze szpinakiem i czosnkiem – 150 g

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Śmietana 18 % – 4 łyżki

  • Przecier pomidorowy – 1/3 szklanki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 ziarnka

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego . Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, wrzucić przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć , dodać mięso i dalej smażyć.
  • Warzywa obrać, pokroić w kostkę. W garnku wlać trochę oleju, wrzucić pokrojone warzywa, doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, dusić około 10 minut.
  • Do warzyw dodać podsmażone mięso, zalać 1 litrem gotowanej wody , doprawić solą i całość gotować 20 minut.
  • Gdy gotuje się zupa ugotować tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do gotującej się zupy , dodać przecier pomidorowy, doprawić śmietaną, gotować 3 minuty, doprawić pieprzem oraz bazylią.
  • Do talerza włożyć porcję tortellini i zalać gorącą zupą.
 

2 komentarze

  1. Nie tylko rozgrzewająca, ale i aromatyczna i pożywna.

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*