Kruche aromatyczne mięso, które można pokochać od pierwszego kęsa.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania
Papryka czerwona – 6 pasków
Szpinak – 100 g
Kurki – 100 g
Cebula biała – 1/2 szt.
Śmietana – 2 łyżki
Bulion – 1/2 szklanki
Przyprawa do mięsa z kurczaka – 2 łyżeczki
Zioła polskie – 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Masło – 2 łyżki
Kroki
- Szpinak umyć. Do rondelka wlać 2 łyżki oleju, wrzucić szpinak , smażyć 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową, smażyć 2 minuty. Wystudzić.
- Filety z kurczaka umyć , pokroić w plastry, lekko rozbić. Doprawić solą, przyprawą do kurczaka.
- Każdy plaster umieścić na kawałku folii aluminiowej, posmarować szpinakiem.
- Ser feta pokroić na plastry, ułożyć na szpinaku, obok plaster papryki. Tak zrobić ze wszystkimi plastrami.
- Zwinąć na roladkę i okręcić folią na cukierka.
- W naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli, włożyć roladki i gotować 25 minut.
- Gdy gotują się roladki, obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę . Umyć kurki i większe pokroić na połowę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać kurki, smażyć 5 minut, podlać bulionem , gotować 5 minut , potrawa ma gęstawą konsystencję, doprawić ziołami polskimi, dodać śmietanę, całość gotować 2 minuty.
- Podawać jak kto lubi u mnie z ziemniakami i pomidorem.