Roladki w sosie kurkowym

Kruche aromatyczne mięso, które można pokochać od pierwszego kęsa.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania

  • Papryka czerwona – 6 pasków

  • Szpinak – 100 g

  • Kurki – 100 g

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Śmietana – 2 łyżki

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Przyprawa do mięsa z kurczaka – 2 łyżeczki

  • Zioła polskie – 1/2 łyżeczki

  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Masło – 2 łyżki

Kroki

  • Szpinak umyć. Do rondelka wlać 2 łyżki oleju, wrzucić szpinak , smażyć 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową, smażyć 2 minuty. Wystudzić.
  • Filety z kurczaka umyć , pokroić w plastry, lekko rozbić. Doprawić solą, przyprawą do kurczaka.
  • Każdy plaster umieścić na kawałku folii aluminiowej, posmarować szpinakiem.
  • Ser feta pokroić na plastry, ułożyć na szpinaku, obok plaster papryki. Tak zrobić ze wszystkimi plastrami.
  • Zwinąć na roladkę i okręcić folią na cukierka.
  • W naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli, włożyć roladki i gotować 25 minut.
  • Gdy gotują się roladki, obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę . Umyć kurki i większe pokroić na połowę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać kurki, smażyć 5 minut, podlać bulionem , gotować 5 minut , potrawa ma gęstawą konsystencję, doprawić ziołami polskimi, dodać śmietanę, całość gotować 2 minuty.
  • Podawać jak kto lubi u mnie z ziemniakami i pomidorem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*