Super danie na obiad dla gości.
Szczegóły
Liczba porcji
6 sztuk
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Plastry schabu – 6 szt.
Marynata klasyczna – 1 opakowanie
Pomarańcza – 1 szt.
Papryka zielona – 1/3 szt.
Serek pleśniowy – 125 g – 1/2 op.
Żurawina – 5 dag
Oliwa z oliwek do skropienia
Masło kilka plasterków
Kroki
- Schab umyć, rozbić.
- Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab najlepiej na noc.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę obrać pokroić w cienkie plastry.
- Na zamarynowanych plastrach schabu ułożyć po trochu papryki.
- Na papryce plastry pomarańczy.
- Ser pokroić w słupki i ułożyć na pomarańczach, a na nim żurawinę.
- Spiąć wykałaczkami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Skropić oliwą z oliwek. Z pozostałej części pomarańczy wycisnąć sok i skropić roladki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić roladki i piec 25 minut.
- Wyjąć na każdą roladkę położyć piórka masła i wstawić do piekarnika do zrumienienia około 10 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami.