Roladki schabowe

Schab urozmaicony o dodatki tworzy pyszne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Schab – 8 plastrów

  • Ser feta – 100 g

  • Kurki – 80 g

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Bulion warzywny lub rosół – 1 szklanka

  • Wino wytrawne – 1/3 szklanki

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Serek topiony – 25 g – 2 trójkąciki

  • Chrzan – 4 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Wykałaczki do spięcia

Kroki

  • Plastry schabu umyć , rozbić , doprawić solą ,pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Kurki umyć , oczyścić , podsmażyć.
  • Plastry schabu rozłożyć , na każdym umieścić 1/2 łyżeczki chrzanu, rozsmarować, wzdłuż jednego brzegu ułożyć kurki , obok paski sera feta a następnie żurawinę.
  • Zwinąć w roladki , spiąć wykałaczkami.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, każdą roladkę doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, włożyć i obsmażyć z każdej strony, podlać winem , chwilę smażyć aby zapach wina odparował, podlać bulionem lub rosołem, gotować 35 minut, dodać serek topiony oraz śmietanę , gotować chwilę aby wytworzył się aksamitny sos. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    O matko, co za rarytas! Jutro pokażę te roladki mężowi – znowu moje akcje wzrosną, gdy obiecam, że zrobię! Ale najpierw niech myje ze trzy dni gary :-DD

     
  2. Dzień dobry pani Marysiu!
    Informuję, że żona robiła juz dwa razy podobne roladki i rzeczywiście – nie ma lepszego sposobu na schab. Pozdrawiam serdecznie – Mąż

     
    • Marianna

      Dziękuję, ja od zawsze uważałam , że schab bardzo lubi towarzystwo i świetnie się w nim czuje, a więc danie tak przygotowane smakuje wybornie. Pozdrawiam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*