Schab urozmaicony o dodatki tworzy pyszne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Lista składników
Schab – 8 plastrów
Ser feta – 100 g
Kurki – 80 g
Żurawina – 3 łyżki
Bulion warzywny lub rosół – 1 szklanka
Wino wytrawne – 1/3 szklanki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Serek topiony – 25 g – 2 trójkąciki
Chrzan – 4 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Wykałaczki do spięcia
Kroki
- Plastry schabu umyć , rozbić , doprawić solą ,pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Kurki umyć , oczyścić , podsmażyć.
- Plastry schabu rozłożyć , na każdym umieścić 1/2 łyżeczki chrzanu, rozsmarować, wzdłuż jednego brzegu ułożyć kurki , obok paski sera feta a następnie żurawinę.
- Zwinąć w roladki , spiąć wykałaczkami.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, każdą roladkę doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, włożyć i obsmażyć z każdej strony, podlać winem , chwilę smażyć aby zapach wina odparował, podlać bulionem lub rosołem, gotować 35 minut, dodać serek topiony oraz śmietanę , gotować chwilę aby wytworzył się aksamitny sos. Podawać z ulubionymi dodatkami.
O matko, co za rarytas! Jutro pokażę te roladki mężowi – znowu moje akcje wzrosną, gdy obiecam, że zrobię! Ale najpierw niech myje ze trzy dni gary :-DD
Oczywiście musi się Mąż przysłużyć aby otrzymać pyszne danie. 🙂
Dzień dobry pani Marysiu!
Informuję, że żona robiła juz dwa razy podobne roladki i rzeczywiście – nie ma lepszego sposobu na schab. Pozdrawiam serdecznie – Mąż
Dziękuję, ja od zawsze uważałam , że schab bardzo lubi towarzystwo i świetnie się w nim czuje, a więc danie tak przygotowane smakuje wybornie. Pozdrawiam. 🙂