Rolada schabowa

Doskonałe danie na świąteczny stół. Można przygotować w wigilię i podgrzać lub podać na zimno.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 8 plastrów

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona, żółta, zielona – po 1/3

  • Ser mozzarella – 25 dag

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Majonez – 2 łyżki

  • Musztarda – 3 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Kroki

  • Mięso umyć , ubić , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Pieczarki obrać. Cukinię papryki umyć . Pieczarki , cukinię, papryki, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Żurawinę umyć.
  • Jajka wybić dodać szczyptę soli, ubić , dodać majonez wymieszać , dodać utarte pieczarki , cukinię , paprykę oraz połowę utartego sera, wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać przygotowane ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut. Po wyjęciu , zwinąć w roladę , wystudzić.
  • Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować musztardą , ułożyć przygotowane plastry schabu.
  • Posypać pozostałym serem , a na ser żurawinę.
  • Zwinąć w roladę.
  • Posmarować po wierzchu oliwą . Piekarnik rozgrzać do 180 , wstawić i piec 45 minut.
  • Wyjąć , przestudzić , pokroić na porcje.
  • Podawać na ciepło z podpieczonymi ziemniakami i surówką lub na zimno.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*