Doskonałe danie na świąteczny stół. Można przygotować w wigilię i podgrzać lub podać na zimno.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 8 plastrów
Pieczarki – 15 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona, żółta, zielona – po 1/3
Ser mozzarella – 25 dag
Żurawina – 3 łyżki
Jajka kurze – 3 szt.
Majonez – 2 łyżki
Musztarda – 3 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Kroki
- Mięso umyć , ubić , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Pieczarki obrać. Cukinię papryki umyć . Pieczarki , cukinię, papryki, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Żurawinę umyć.
- Jajka wybić dodać szczyptę soli, ubić , dodać majonez wymieszać , dodać utarte pieczarki , cukinię , paprykę oraz połowę utartego sera, wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać przygotowane ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut. Po wyjęciu , zwinąć w roladę , wystudzić.
- Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować musztardą , ułożyć przygotowane plastry schabu.
- Posypać pozostałym serem , a na ser żurawinę.
- Zwinąć w roladę.
- Posmarować po wierzchu oliwą . Piekarnik rozgrzać do 180 , wstawić i piec 45 minut.
- Wyjąć , przestudzić , pokroić na porcje.
- Podawać na ciepło z podpieczonymi ziemniakami i surówką lub na zimno.