Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Smaczne, proste danie obiadowe jak również do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ryż – 1/2 szklanki

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Suszone pomidory – 6 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Bulion – 2 szklanki

  • Ser mozzarella lub parmezan – 10 dag

  • Masło – 2 łyżki

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Papryka słodka – 1/3 łyżeczki

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

Kroki

  • Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W głębokim rondelku lub brytfance rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek chwilę podsmażyć. Dodać filet z kurczaka, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut. Dodać pieczarki i pomidory i smażyć 3 minuty.
  • Dodać masło, wsypać ryż, podsmażyć 2 – 3 minuty, doprawić oregano i papryką, wymieszać a następnie podlać 1/2 szklanki bulionu, gotować aż ryż wchłonie bulion, dodać następną porcję bulionu, gotować dalej . Podlewać bulionem aż ryż będzie miękki.
  • Ser utrzeć na tarce o małych otworach i posypać nim risotto przed podaniem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    I znowu bogactwo składników i smaków. Musi pani spróbować z ryżem arborio (taki specjalnym do risotto) – wtedy wychodzi jeszcze lepsze.

     
    • Marianna

      Robię z nim ale ostatnio nie miałam go , więc zrobiło ze zwykłym i też było dobre. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*