Smaczne, proste danie obiadowe jak również do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ryż – 1/2 szklanki
Cebula biała – 1 szt.
Filet z kurczaka – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Suszone pomidory – 6 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Bulion – 2 szklanki
Ser mozzarella lub parmezan – 10 dag
Masło – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Oregano – 1/2 łyżeczki
Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Kroki
- Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W głębokim rondelku lub brytfance rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek chwilę podsmażyć. Dodać filet z kurczaka, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut. Dodać pieczarki i pomidory i smażyć 3 minuty.
- Dodać masło, wsypać ryż, podsmażyć 2 – 3 minuty, doprawić oregano i papryką, wymieszać a następnie podlać 1/2 szklanki bulionu, gotować aż ryż wchłonie bulion, dodać następną porcję bulionu, gotować dalej . Podlewać bulionem aż ryż będzie miękki.
- Ser utrzeć na tarce o małych otworach i posypać nim risotto przed podaniem.
I znowu bogactwo składników i smaków. Musi pani spróbować z ryżem arborio (taki specjalnym do risotto) – wtedy wychodzi jeszcze lepsze.
Robię z nim ale ostatnio nie miałam go , więc zrobiło ze zwykłym i też było dobre. Pozdrawiam.