Pyszny filet z kurczaka

Danie któremu nikt się nie oprze, poprosi o dokładkę.

Szczegóły

Liczba porcji

4 – 5 porcji

Czas przygotowania

45 mniut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt

  • Boczek – 20 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Pomidor czerwony – 1 szt

  • Ser mozzarella – kulka – 1 szt

  • Świeża pocięta bazylia – 2 łyżeczki

  • Majonez – 2 łyżki

  • Keczup – 2 łyżki

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

Kroki

  • Filet z kurczaka umyć , pokroić w plastry , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem , usmażyć do odparowania wody.
  • Boczek pokroić w plastry i w zależności od grubości ułożyć po 1 plasterku lub po 2 w naczyniu żaroodpornym , na nim ułożyć pieczarki.
  • Keczup wymieszać z majonezem. Na pieczarki ułożyć plastry fileta, posmarować sosem pomidorowo – majonezowym.
  • Pomidora pokroić w plastry , ułożyć i posypać bazylią.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut, wyjąć, ser mozzarelę pokroić w plastry i ułożyć na wierzch.
  • Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera 10 – 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i surówką.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Na boczusiu i z czapeczką z mozzarelli – super! Bomba smaku i aromatu…

     
  2. Ten sosik ciekawy…

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*