Pulpety zapiekane z brokułem i cukinią

Delikatne pulpety z warzywami – smaczne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • 25 dag mięsa wieprzowego mielonego

  • Ser mozzarella – kulka

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Serek w plastrach – 4szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18% – 3 łyżki

  • Fix 4 sery – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Tarta bułka – 1 łyżka

Kroki

  • Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, dodać jajko oraz pokrojoną w kostkę kulkę mozzarelli, doprawić solą. Dokładnie wymieszać, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce.
  • Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę, cukinię pokroić w kostkę.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron, wyjąć.
  • Do tego tłuszczu wrzucić cebulę doprawić solą ,pieprzem i podsmażyć 2 minuty, zdjąć z ognia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Na podsmażoną cebulę ułożyć pulpety.
  • Dodać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi.
  • Dodać brokuła. Fix rozmieszać ze śmietaną i zalać całość.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, wyjąć i porwany na drobno ser poukładać równomiernie, zapiekać do zrumienienia sera.
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą.
 

2 komentarze

  1. No wyglądają bardzo apetycznie. A czy z tej cukinii nie wypływa sok w trakcie zapiekania?

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*