Delikatne pulpety z warzywami – smaczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
25 dag mięsa wieprzowego mielonego
Ser mozzarella – kulka
Jajko kurze – 1 szt.
Brokuł – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Serek w plastrach – 4szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Śmietana 18% – 3 łyżki
Fix 4 sery – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Tarta bułka – 1 łyżka
Kroki
- Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, dodać jajko oraz pokrojoną w kostkę kulkę mozzarelli, doprawić solą. Dokładnie wymieszać, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce.
- Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę, cukinię pokroić w kostkę.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron, wyjąć.
- Do tego tłuszczu wrzucić cebulę doprawić solą ,pieprzem i podsmażyć 2 minuty, zdjąć z ognia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Na podsmażoną cebulę ułożyć pulpety.
- Dodać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi.
- Dodać brokuła. Fix rozmieszać ze śmietaną i zalać całość.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, wyjąć i porwany na drobno ser poukładać równomiernie, zapiekać do zrumienienia sera.
- Podawać z ziemniakami lub kaszą.
No wyglądają bardzo apetycznie. A czy z tej cukinii nie wypływa sok w trakcie zapiekania?
Nic nie wypływa, jak się zapieka to wyparuje woda pozostaje trochę sosu . 🙂