Pulpety z nadzieniem

Smaczne danie obiadowe, kto raz przygotuje , będzie do niego wracał.

Szczegóły

Liczba porcji

7 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Por – 1/4 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 8 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Bulion – 1 szklanka

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Śmietana 30 %- 50 ml

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Por umyć pokroić w drobną kostkę dodać do mięsa. Marchewkę obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać . Ser utrzeć , dodać.
  • Wbić jajko , dokładnie wymieszać . Żurawinę przepłukać ciepłą wodą.
  • Z porcji mięsa uformować placuszek , ułożyć 2 – 3 żurawiny.
  • Uformować pulpeta, obtoczyć w mące. Tak do wyczerpania składników.
  • W garnku zagotować bulion , włożyć pulpety i gotować 20 minut, doprawić śmietaną i pieprzem , całość gotować 2 minuty.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*