Smaczne danie obiadowe, kto raz przygotuje , będzie do niego wracał.
Szczegóły
Liczba porcji
7 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Por – 1/4 szt.
Marchewka – 1 szt.
Ser mozzarella – 8 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Bulion – 1 szklanka
Mąka pszenna – 2 łyżki
Śmietana 30 %- 50 ml
Żurawina – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Por umyć pokroić w drobną kostkę dodać do mięsa. Marchewkę obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać . Ser utrzeć , dodać.
- Wbić jajko , dokładnie wymieszać . Żurawinę przepłukać ciepłą wodą.
- Z porcji mięsa uformować placuszek , ułożyć 2 – 3 żurawiny.
- Uformować pulpeta, obtoczyć w mące. Tak do wyczerpania składników.
- W garnku zagotować bulion , włożyć pulpety i gotować 20 minut, doprawić śmietaną i pieprzem , całość gotować 2 minuty.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.