Pulpety w sosie pieczarkowym

Delikatne, aromatyczne , smaczne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 30 dag

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Tarta bułka – 3 łyżki + do obtoczenia

  • Czerwona papryka – 1/2 szt

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Bulion warzywny – 1 1/2 szklanki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Pieczarki – 15 dag

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso umieścić w miseczce , doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać . Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do mięsa, Paprykę umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę.
  • Wymieszać bardzo dokładnie, uformować pulpety obtoczyć w tartej bułce.
  • Do garnka wlać bulion , zagotować , włożyć pulpety i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Gdy gotują się pulpety obrać pieczarki , pokroić , usmażyć, dodać do pulpetów i całość gotować 5 minut. Doprawić śmietaną oraz oregano, całość gotować chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*