Delikatne, aromatyczne , smaczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 30 dag
Ser mozzarella – 7 dag
Tarta bułka – 3 łyżki + do obtoczenia
Czerwona papryka – 1/2 szt
Jajko kurze – 1 szt
Bulion warzywny – 1 1/2 szklanki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Pieczarki – 15 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Oregano – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso umieścić w miseczce , doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać . Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do mięsa, Paprykę umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę.
- Wymieszać bardzo dokładnie, uformować pulpety obtoczyć w tartej bułce.
- Do garnka wlać bulion , zagotować , włożyć pulpety i gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Gdy gotują się pulpety obrać pieczarki , pokroić , usmażyć, dodać do pulpetów i całość gotować 5 minut. Doprawić śmietaną oraz oregano, całość gotować chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.