Pyszna przekąska , zachwyci gości.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 3 szt
Mąka pszenna – 1 szklanka
Papryka czerwona – 1 szt
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Ser żółty utarty – 3 łyżki
Szczypta soli
Awokado – 1 szt
Serek Almette – 150 g
Czosnek – 1 ząbek
Sok z cytryny – 1 1/2 łyżeczki
Łosoś wędzony – 125 g
Kroki
- Paprykę umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z serem. Jajka wybić ubić na puszysto z solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite jajka , produkty sypkie oraz paprykę wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 25 minut , zwinąć w roladę.
- Awokado obrać , pokroić , skropić sokiem z cytryny. Ząbek czosnku obrać , przecisnąć przez praskę, dodać do awokado, dodać serek , doprawić solą i pieprzem, wszystko razem zblendować.
- Łososia przekroić na połowę.
- Ciasto rozwinąć , posmarować kremem.
- Wzdłuż jednego boku ułożyć łososia.
- Zwinąć w roladę.
- Schłodzić w lodówce , pokroić na porcje.
Pani Marysiu, ta przekąska jest godna prezydenckiego stołu!
Dziękuję za docenienie , ale nie wiem w czym gustuje Prezydent . 🙂