Porcja witamin – sałatka

Przepyszna i dająca odpowiednią ilość wartości odżywczych.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Rukola – 50 g

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Ser feta – 150 g

  • Awokado – 1 szt.

  • Pomarańcza – 1/2 szt.

  • Granat – 1/2 szt.

  • Jogurt naturalny gęsty – 150 g

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do sałatek

  • Przyprawa gyros

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać trochę oleju , usmażyć fileta, przełożyć do miseczki.
  • Awokado umyć obrać , pokroić w kostkę , umieścić w drugiej miseczce.
  • Ser feta osączyć z zalewy.
  • Pomarańczę obrać , pokroić w drobną kostkę.
  • Pestki granata wyłuskać.
  • Sałatkę przygotowujemy każdą porcję oddzielnie, dlatego podzielić składniki na 5 części.
  • Na talerzu układamy porcję rukoli, lekko soląc, na niej trochę kostek fileta.
  • Dodajemy porcję awokado, sera oraz pomarańczy, doprawiając lekko solą i pieprzem.
  • Przed podaniem dodajemy pestki granata oraz kleksy jogurta posypane przyprawą do sałatek.
  • Tak podana sałatka jest pyszna i nic nie traci ze swoich wartości odżywczych.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*