Przepyszna i dająca odpowiednią ilość wartości odżywczych.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Rukola – 50 g
Filet z kurczaka – 1 szt.
Ser feta – 150 g
Awokado – 1 szt.
Pomarańcza – 1/2 szt.
Granat – 1/2 szt.
Jogurt naturalny gęsty – 150 g
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do sałatek
Przyprawa gyros
Olej do smażenia
Kroki
- Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać trochę oleju , usmażyć fileta, przełożyć do miseczki.
- Awokado umyć obrać , pokroić w kostkę , umieścić w drugiej miseczce.
- Ser feta osączyć z zalewy.
- Pomarańczę obrać , pokroić w drobną kostkę.
- Pestki granata wyłuskać.
- Sałatkę przygotowujemy każdą porcję oddzielnie, dlatego podzielić składniki na 5 części.
- Na talerzu układamy porcję rukoli, lekko soląc, na niej trochę kostek fileta.
- Dodajemy porcję awokado, sera oraz pomarańczy, doprawiając lekko solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodajemy pestki granata oraz kleksy jogurta posypane przyprawą do sałatek.
- Tak podana sałatka jest pyszna i nic nie traci ze swoich wartości odżywczych.