Pyszne danie, absolutny przebój obiadowy.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.
Ziemniaki – 7 szt.
Pieczarki – 15 dag
Suszone pomidory – 8 szt.
Ser mozzarella – 15 dag
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 6 łyżek
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Sól , pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry, lekko rozklepać dłonią, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron, wyjąć. Wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nie pieczarki, na pieczarki polędwiczki.
- Na polędwiczki ułożyć suszone pomidory.
- Posypać ziołami prowansalskimi, przykryć warstwą ziemniaków.
- Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, polać po ziemniakach.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić polędwiczki w ziemniakach, piec 20 – 25 minut, do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z surówką.
Jaka piękna, kolorowa potrawa! takie mięsko sam idzie na widelec…
Tak pyszne i proste w przygotowaniu, jak coś zostanie po obiedzie można zabrać do pracy. 🙂