Polędwiczki zapiekane w pieczarkach

Aromatyczne i pyszne danie na niedzielny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt. – 8 plasterków

  • Pieczarki większe – 8 szt.

  • Serek pleśniowy biały – 125 g – 1/2 opakowania

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Polędwiczkę pokroić w plasterki, lekko rozgnieść palcami, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić 1 godzinę.
  • Pieczarki obrać , odkroić czubek kapelusza.
  • Dolną część kapelusza ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron i ułożyć na pieczarce.
  • Ser pokroić w grubsze plastry i ułożyć na polędwiczce.
  • Nakryć górą kapelusza. Kapelusze posypać ziołami prowansalskimi, w wolne miejsca wrzucić słupki pieczarek, skropić olejem po smażeniu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane polędwiczki i piec 20 minut.
  • Cukinię i ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach doprawić solą i pieprzem, posypać podpieczone polędwiczki.
  • Wstawić do dalszego pieczenia, około 10 minut , do lekkiego zrumienienia sera.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i mizerią.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*