Aromatyczne i pyszne danie na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt. – 8 plasterków
Pieczarki większe – 8 szt.
Serek pleśniowy biały – 125 g – 1/2 opakowania
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej do smażenia
Kroki
- Polędwiczkę pokroić w plasterki, lekko rozgnieść palcami, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić 1 godzinę.
- Pieczarki obrać , odkroić czubek kapelusza.
- Dolną część kapelusza ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron i ułożyć na pieczarce.
- Ser pokroić w grubsze plastry i ułożyć na polędwiczce.
- Nakryć górą kapelusza. Kapelusze posypać ziołami prowansalskimi, w wolne miejsca wrzucić słupki pieczarek, skropić olejem po smażeniu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane polędwiczki i piec 20 minut.
- Cukinię i ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach doprawić solą i pieprzem, posypać podpieczone polędwiczki.
- Wstawić do dalszego pieczenia, około 10 minut , do lekkiego zrumienienia sera.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i mizerią.