Pierogi z jagodami

Delikatne i mięciutkie ciasto , smaczne nadzienie jagodowe, idealne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

40 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Jagody – 40 dag

  • Mąka pszenna – 300 g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Śmietana na wysmażkę lub do ubicia.

  • Cukier – 3 łyżki

Kroki

  • Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, jajko, oliwę , trochę wymieszać , wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Jagody umyć , włożyć do miski i posypać cukrem.
  • Ciasto podzielić na części, wałkować, wycinać kółka, nakładać jagody.
  • Zlepiać pierogi.
  • W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucać partiami, gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia pierogów.
  • Śmietanę wysmażyć lub ubić i polać pierogi jak kto lubi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*