Delikatne i mięciutkie ciasto , smaczne nadzienie jagodowe, idealne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
40 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Jagody – 40 dag
Mąka pszenna – 300 g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Szczypta soli
Śmietana na wysmażkę lub do ubicia.
Cukier – 3 łyżki
Kroki
- Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, jajko, oliwę , trochę wymieszać , wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Jagody umyć , włożyć do miski i posypać cukrem.
- Ciasto podzielić na części, wałkować, wycinać kółka, nakładać jagody.
- Zlepiać pierogi.
- W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucać partiami, gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia pierogów.
- Śmietanę wysmażyć lub ubić i polać pierogi jak kto lubi.