Aromatyczny piernik z bakaliami na święta i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
60 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 400 g
Masło – 120 g
Cukier – 250 g
Jajka kurze – 2 szt
Powidła – 280 g
Kakao – 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika – 40 g
Jogurt naturalny – 250 ml
Soda – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Bakalie w/g uznania
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Słupki migdałowe do posypania
Kroki
- Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać , wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia , kakao, przyprawą do piernika.
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , jogurt oraz 4 łyżki powideł , wymieszać, dodać rozpuszczone masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do tak przygotowanego ciasta dodać oprószone mąką bakalie , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut lub suchego patyczka.
- Wystudzony przekroić na połowę i posmarować resztą powideł.
- Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać po cieście , posypać słupkami migdałowymi.
- Schłodzić , kroić na porcje.