Piernik

Aromatyczny piernik z bakaliami na święta i nie tylko.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

60 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 400 g

  • Masło – 120 g

  • Cukier – 250 g

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Powidła – 280 g

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Przyprawa do piernika – 40 g

  • Jogurt naturalny – 250 ml

  • Soda – 1 łyżeczka

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Bakalie w/g uznania

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Słupki migdałowe do posypania

Kroki

  • Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać , wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia , kakao, przyprawą do piernika.
  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , jogurt oraz 4 łyżki powideł , wymieszać, dodać rozpuszczone masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do tak przygotowanego ciasta dodać oprószone mąką bakalie , wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut lub suchego patyczka.
  • Wystudzony przekroić na połowę i posmarować resztą powideł.
  • Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać po cieście , posypać słupkami migdałowymi.
  • Schłodzić , kroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*