Paczuszki z tym farszem smakują obłędnie.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Szpinak mrożony – 4 kulki
Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Majonez – 2 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Ser mozzarella – 10 dag
Mąka owsiana – 1 szklanka
Mąka tortowa – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 2 szt.
Olej – 4 łyżki
Mleko – 3/4 szklanki
Woda mineralne gazowana – 1/3 szklanki
Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Filet umyć , pokroić w drobną kostkę , doprawić przyprawą gyros.
- Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak , doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, smażyć 4 minuty.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojonego i doprawionego fileta, usmażyć.
- Ser feta pokruszyć.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Jajka wybić do naczynia dodać szczyptę soli, utrzeć robotem, dodać mleko, wodę oraz olej, dodając stopniowo mąki ucierać dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię i wlać porcję ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. Tak postępować do wyczerpania ciasta. Z podanej wielkości wychodzi 8 szt. naleśników.
- Każdy posmarować lekko szpinakiem, na niego wyłożyć porcję usmażonego fileta.
- Posypać serem feta.
- Na wierzch trochę papryki.
- Uformować paczuszkę i ułożyć do naczynia żaroodpornego. Z pozostałymi postąpić tak samo.
- Majonez wymieszać z keczupem, posmarować paczuszki.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.