Puszyste orzechowe ciasto, orzeźwiająca jabłkowa wkładka, aksamitna masa serowa, wprost zachwycające ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Calories
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 30 dag
Mąka tortowa – 10 dag
Orzechy mielone laskowe – 10 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jabłka – 70 dag
Kiwi – 3 szt
Galaretka o smaku kiwi – 2 szt
Ser ricotta – 250 g
Ser mascarpone – 250 g
Śmietanka – 220 ml
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt
Czekolada gorzka – 7 kratek
Kroki
- Jabłka obrać pokroić w kostkę. Kiwi obrać , pokroić w kostkę , włożyć do rondelka wlać 1 szklankę wody , wsypać 10 dag cukru, wolno podprażyć, aby jabłka były miękkie ale się nie rozgotowały, pod koniec dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić 2 galaretki o smaku kiwi , pozostawić do stężenia.
- Mąki przesiać , dodać mielone orzechy, proszek do pieczenia , wymieszać. Jajka wybić i ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać sypkie produkty , wymieszać. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka z galaretką.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno , dodawać stopniowo serki i dalej ubijać , dodać krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać , wyłożyć na jabłka.
- Czekoladę zetrzeć na wiórka posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny , pokroić na porcje.
Te pani warstwowe ciasta to specjalność Kuchni Marysi 🙂
Bardzo lubię ja i moi domownicy różnorodne ciasta, kolorowe warstwy , które dobrze smakują dzięki różnym składnikom. 🙂