Orzechowo – serowa ekspresja

Puszyste orzechowe ciasto, orzeźwiająca jabłkowa wkładka, aksamitna masa serowa, wprost zachwycające ciasto.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

25 minut

Calories

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 30 dag

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Orzechy mielone laskowe – 10 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jabłka – 70 dag

  • Kiwi – 3 szt

  • Galaretka o smaku kiwi – 2 szt

  • Ser ricotta – 250 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietanka – 220 ml

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt

  • Czekolada gorzka – 7 kratek

Kroki

  • Jabłka obrać pokroić w kostkę. Kiwi obrać , pokroić w kostkę , włożyć do rondelka wlać 1 szklankę wody , wsypać 10 dag cukru, wolno podprażyć, aby jabłka były miękkie ale się nie rozgotowały, pod koniec dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić 2 galaretki o smaku kiwi , pozostawić do stężenia.
  • Mąki przesiać , dodać mielone orzechy, proszek do pieczenia , wymieszać. Jajka wybić i ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać sypkie produkty , wymieszać. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka z galaretką.
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno , dodawać stopniowo serki i dalej ubijać , dodać krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać , wyłożyć na jabłka.
  • Czekoladę zetrzeć na wiórka posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Te pani warstwowe ciasta to specjalność Kuchni Marysi 🙂

     
    • Marianna

      Bardzo lubię ja i moi domownicy różnorodne ciasta, kolorowe warstwy , które dobrze smakują dzięki różnym składnikom. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*