Delikatne mięso kurczaka otulone warzywami, stanowi smaczne i apetyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Kalafior – 4 duże różyczki
Ziemniaki – 30 dag
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka zielona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt
Cebula biała – 1 szt
Ser żółty – 4 plastry
Majonez – 2 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Fileta umyć , przeciąć na 4 części, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Różyczki kalafiora ugotować. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry podgotować. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Papryki umyć , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać papryki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
- Majonez wymieszać z keczupem.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków , a na nich cebulę z papryką.
- Na nich ułożyć porcje fileta.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut, wyjąć posmarować sosem majonezowo – keczupowym, ułożyć różyczki kalafiora.
- Nakryć plastrami sera.
- Wstawić do piekarnika i piec 10 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
To wygląda jak zapiekane chmurki 🙂
Fajne porównanie, polecam. 🙂