Smaczne, delikatne, pyszne ciasto na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
- Jajka kurze – 5 szt 
- Mielone orzechy – 8 dag 
- Mąka tortowa – 12 dag 
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
- Mandarynki w syropie – 320 g 
- Śmietana 30 % – 220 ml 
- Ser mascarpone o smaku karmelowym – 250 g 
- Czekolada biała – 100 g – 1/2 tabliczki 
- Galaretka przezroczysta – 3 szt. 
- Cukier – 20 dag 
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. 
- Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Połowę umieścić w blaszce.
- 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone oraz utartą czekoladę , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto. 
- Przykryć drugą połową ciasta. Mandarynki osączyć z syropu, ułożyć na wierzchu. 
- Do syropu dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić 2 galaretki , pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę włożyć na ciasto, schłodzić w lodówce  3 godziny. Podzielić na porcje. 
No ja jestem pewna, że to ciasto “rozkoszne”, bo takie połączenie smaków każdego skusi…
Kto go jadł , mówił ze pyszne.