Smaczne, delikatne, pyszne ciasto na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mielone orzechy – 8 dag
Mąka tortowa – 12 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mandarynki w syropie – 320 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Ser mascarpone o smaku karmelowym – 250 g
Czekolada biała – 100 g – 1/2 tabliczki
Galaretka przezroczysta – 3 szt.
Cukier – 20 dag
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Połowę umieścić w blaszce.
- 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone oraz utartą czekoladę , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta. Mandarynki osączyć z syropu, ułożyć na wierzchu.
- Do syropu dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić 2 galaretki , pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę włożyć na ciasto, schłodzić w lodówce 3 godziny. Podzielić na porcje.
No ja jestem pewna, że to ciasto “rozkoszne”, bo takie połączenie smaków każdego skusi…
Kto go jadł , mówił ze pyszne.