Orzechowa rozkosz

Smaczne, delikatne, pyszne ciasto na świąteczny stół.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mielone orzechy – 8 dag

  • Mąka tortowa – 12 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mandarynki w syropie – 320 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Ser mascarpone o smaku karmelowym – 250 g

  • Czekolada biała – 100 g – 1/2 tabliczki

  • Galaretka przezroczysta – 3 szt.

  • Cukier – 20 dag

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Połowę umieścić w blaszce.
  • 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone oraz utartą czekoladę , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Mandarynki osączyć z syropu, ułożyć na wierzchu.
  • Do syropu dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić 2 galaretki , pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę włożyć na ciasto, schłodzić w lodówce 3 godziny. Podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No ja jestem pewna, że to ciasto “rozkoszne”, bo takie połączenie smaków każdego skusi…

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*