Smaczny i puszysty omlet na gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Jaja kurze – 6 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Cebula – 1/2 szt.
Szczypior – 1/2 pęczka
Mąka – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę podsmażyć 2 minuty, dodać paprykę i dalej smażyć 2 minuty. Dodać cukinię doprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie i całość smażyć 3 minuty.
- Jaja wybić ubić na puszysto, dodać mąkę i zalać podsmażone warzywa.
- Smażyć omleta na rumiano z obu stron. Wyłożyć na talerz posypać pociętym szczypiorem.
- Podzielić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami keczupem, musztardą .
No wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje! Ja też ubijam jajka do omletu, chociaż są zwolennicy tylko podgarniania. A te składniki gwarantują wprost pyszny smak 🙂
Jaja ubijane nadają puszystości, ja taką lubię, preferuję też różne warzywa do swoich potraw. 🙂