Delikatne , pyszne bułeczki na drugie śniadanie.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 500 g
Masło – 100 g
Drożdże – 30 g
Sól – szczypta
Mleko – 2 szklanki
Jajka kurze – 2 szt.
Ser pleśniowy – 150 g
Żurawina – 3 łyżki
Czarnuszka – 2 łyżki
Sezam – 2 łyżki
Cukier – 1 łyżka
Kroki
- Do miski pokruszyć dodać cukier, rozmieszać , dodać trochę ciepłego mleka , 1 łyżkę mąki , wymieszać , pozostawić do podrośnięcia.
- Mąkę przesiać. Mleko podgrzać razem z masłem, poczekać aż masło się rozpuści. Żółtka ubić.
- Kiedy drożdże ruszą , dodać do mąki, wlewać mleko z masłem , dodać sól, ubite żółtka , zagnieść ciasto, aż będzie odchodzić od naczynia. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować. Ser podzielić na drobne kostki. Żurawinę opłukać. Na każdą część ułożyć kostkę sera , trochę żurawiny.
- Uformować bułeczkę , białka ubić , zanurzyć wierzch bułeczki a następnie zanurzyć w czarnuszce lub sezamie. Ułożyć na blaszce , postępować tak do wyczerpania ciasta.
- Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.