Odrywane bułeczki

Delikatne , pyszne bułeczki na drugie śniadanie.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 500 g

  • Masło – 100 g

  • Drożdże – 30 g

  • Sól – szczypta

  • Mleko – 2 szklanki

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Ser pleśniowy – 150 g

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Czarnuszka – 2 łyżki

  • Sezam – 2 łyżki

  • Cukier – 1 łyżka

Kroki

  • Do miski pokruszyć dodać cukier, rozmieszać , dodać trochę ciepłego mleka , 1 łyżkę mąki , wymieszać , pozostawić do podrośnięcia.
  • Mąkę przesiać. Mleko podgrzać razem z masłem, poczekać aż masło się rozpuści. Żółtka ubić.
  • Kiedy drożdże ruszą , dodać do mąki, wlewać mleko z masłem , dodać sól, ubite żółtka , zagnieść ciasto, aż będzie odchodzić od naczynia. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować. Ser podzielić na drobne kostki. Żurawinę opłukać. Na każdą część ułożyć kostkę sera , trochę żurawiny.
  • Uformować bułeczkę , białka ubić , zanurzyć wierzch bułeczki a następnie zanurzyć w czarnuszce lub sezamie. Ułożyć na blaszce , postępować tak do wyczerpania ciasta.
  • Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*