Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania do przygotowania przez każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Lista składników
Makaron małe kokardki – 1 szklanka
Kurki – 80 g
Tuńczyk w oliwie – 80 g
Papryka czerwona- 1/2 szt
Cebula – 1 szt
Koperek – 1/3 pęczka
Masło – 2 łyżki
Cząber – 1/3 łyżeczki
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Ser żółty do posypania
Kroki
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kurki oczyścić umyć, większe przekroić na połowę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło , wrzucić cebulę, smażyć, dodać kurki , paprykę, doprawić solą , pieprzem, cząbrem, rozmarynem, dusić aż kurki wypuszczą wodę , a następnie ona odparuje , około 15 minut.
- Tuńczyka osączyć lekko z oliwy nie do końca, rozdrobnić.
- Do przygotowanych kurek dodać makaron, tuńczyka , chwilę podsmażyć.
- Ser utrzeć . Koperek umyć, ściąć.
- Nałożyć przygotowany makaron z dodatkami , posypać serem oraz koperkiem.