Makaron z kurkami i tuńczykiem

Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania do przygotowania przez każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

20 minut

Lista składników

  • Makaron małe kokardki – 1 szklanka

  • Kurki – 80 g

  • Tuńczyk w oliwie – 80 g

  • Papryka czerwona- 1/2 szt

  • Cebula – 1 szt

  • Koperek – 1/3 pęczka

  • Masło – 2 łyżki

  • Cząber – 1/3 łyżeczki

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Ser żółty do posypania

Kroki

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurki oczyścić umyć, większe przekroić na połowę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło , wrzucić cebulę, smażyć, dodać kurki , paprykę, doprawić solą , pieprzem, cząbrem, rozmarynem, dusić aż kurki wypuszczą wodę , a następnie ona odparuje , około 15 minut.
  • Tuńczyka osączyć lekko z oliwy nie do końca, rozdrobnić.
  • Do przygotowanych kurek dodać makaron, tuńczyka , chwilę podsmażyć.
  • Ser utrzeć . Koperek umyć, ściąć.
  • Nałożyć przygotowany makaron z dodatkami , posypać serem oraz koperkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*