Łopatka wieprzowa w warzywach.

Doskonała w smaku, soczysta, krucha, warto zrobić i zjeść.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Łopatka wieprzowa – 5 plastrów

  • Marynata do mięsa

  • Cebula czerwona – 1 szt.

  • Cukinia – 1/3 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Por – 1/4 szt

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Wino – 1/3 szklanki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Łopatkę umyć , lekko rozbić. Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, zamarynować mięso. Pozostawić na 3 godziny.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Pora, paprykę umyć , pokroić.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię umyć również utrzeć.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju obsmażyć zamarynowaną łopatkę, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebulę pora, paprykę pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę i cukinię , liść laurowy , ziele angielskie, oregano, dusić 3 minuty, dodać obsmażoną łopatkę.
  • Podlać winem , dusić 5 minut, podlać bulionem, gotować 20 minut.
  • Dodać śmietanę , doprawić pieprzem i całość gotować 2 minuty.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i surówką z kapusty.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*