Doskonała w smaku, soczysta, krucha, warto zrobić i zjeść.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Łopatka wieprzowa – 5 plastrów
Marynata do mięsa
Cebula czerwona – 1 szt.
Cukinia – 1/3 szt.
Marchewka – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Pieczarki – 15 dag
Por – 1/4 szt
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Bulion – 1/2 szklanki
Wino – 1/3 szklanki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Oregano – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Łopatkę umyć , lekko rozbić. Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, zamarynować mięso. Pozostawić na 3 godziny.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Pora, paprykę umyć , pokroić.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię umyć również utrzeć.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju obsmażyć zamarynowaną łopatkę, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebulę pora, paprykę pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę i cukinię , liść laurowy , ziele angielskie, oregano, dusić 3 minuty, dodać obsmażoną łopatkę.
- Podlać winem , dusić 5 minut, podlać bulionem, gotować 20 minut.
- Dodać śmietanę , doprawić pieprzem i całość gotować 2 minuty.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i surówką z kapusty.