Lemoniada mandarynkowo – cytrynowa

Upalne lato, orzeźwiająca lemoniada ze świeżym sokiem z owoców. Dodatkowo pięknie pachnie liśćmi mięty.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Calories

Lista składników

  • Woda niegazowana lub przegotowana – 1 2 l

  • Mandarynki – 2 szt

  • Cytryna – 1 szt

  • Miód – 2 łyżki

  • Liście mięty

Kroki

  • Do dzbanka u mnie 1,2 litra wlać wodę, dodać miód i wymieszać.
  • Mandarynkę i cytrynę sparzyć gorącą wodą.
  • Z jednej mandarynki i cytryny odciąć po 3 plastry i wrzucić do wody.
  • Z pozostałych mandarynek i cytryny wycisnąć sok , wyciskarką do cytrusów i dodać do dzbanka.
  • Liście mięty umyć i dodać.
  • Schłodzić w lodówce, przed podaniem , można dodatkowo wrzucić mały liść mięty lub kostki lodu.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Dzisiaj nadal jest gorąco, uff! My pijemy lemoniadę cytrynowo-imbirową, też z miętą. Szkoda, że cytryny w Polsce nie rosną w ogródkach… ale jak tak dalej będzie się ocieplać, to już niedługo 😉

     
    • Marianna

      Też pewnie super , ale nie wszyscy lubią zapach imbiru, ja, tak ale inni u mnie nie. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*