Upalne lato, orzeźwiająca lemoniada ze świeżym sokiem z owoców. Dodatkowo pięknie pachnie liśćmi mięty.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Calories
Lista składników
Woda niegazowana lub przegotowana – 1 2 l
Mandarynki – 2 szt
Cytryna – 1 szt
Miód – 2 łyżki
Liście mięty
Kroki
- Do dzbanka u mnie 1,2 litra wlać wodę, dodać miód i wymieszać.
- Mandarynkę i cytrynę sparzyć gorącą wodą.
- Z jednej mandarynki i cytryny odciąć po 3 plastry i wrzucić do wody.
- Z pozostałych mandarynek i cytryny wycisnąć sok , wyciskarką do cytrusów i dodać do dzbanka.
- Liście mięty umyć i dodać.
- Schłodzić w lodówce, przed podaniem , można dodatkowo wrzucić mały liść mięty lub kostki lodu.
Dzisiaj nadal jest gorąco, uff! My pijemy lemoniadę cytrynowo-imbirową, też z miętą. Szkoda, że cytryny w Polsce nie rosną w ogródkach… ale jak tak dalej będzie się ocieplać, to już niedługo 😉
Też pewnie super , ale nie wszyscy lubią zapach imbiru, ja, tak ale inni u mnie nie. 🙂