To rewelacyjna odmiana białej kapusty zasmażanej. Jest przepyszna pasuje do obiadu jako dodatek , a uzupełniona np. boczkiem stanowi doskonałe danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
20 minut
Lista składników
Kapusta pekińska średnia – 1 szt
Boczek krojony w słupki – 100 g
Cebula biała – 1 szt
Śliwki suszone – 4 szt
Wino – 50 ml
Masło – 40 g
Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.
- Do garnka wrzucić boczek , smażyć na rumiano, dodać cebulę oraz śliwki doprawić solą i pieprzem , smażyć do zrumienienia cebuli , dodać lekko posoloną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty, smażyć 15 minut , kapusta powinna być miękka. Dodać wino , podkreśli smak i aromat, chwilę smażyć, dodać masło i jeszcze chwilę całość dusić. Doprawić pieprzem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami lub pieczywem, przed podaniem można posypać koperkiem.