Kapusta pekińska zasmażana

To rewelacyjna odmiana białej kapusty zasmażanej. Jest przepyszna pasuje do obiadu jako dodatek , a uzupełniona np. boczkiem stanowi doskonałe danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

20 minut

Lista składników

  • Kapusta pekińska średnia – 1 szt

  • Boczek krojony w słupki – 100 g

  • Cebula biała – 1 szt

  • Śliwki suszone – 4 szt

  • Wino – 50 ml

  • Masło – 40 g

  • Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.
  • Do garnka wrzucić boczek , smażyć na rumiano, dodać cebulę oraz śliwki doprawić solą i pieprzem , smażyć do zrumienienia cebuli , dodać lekko posoloną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty, smażyć 15 minut , kapusta powinna być miękka. Dodać wino , podkreśli smak i aromat, chwilę smażyć, dodać masło i jeszcze chwilę całość dusić. Doprawić pieprzem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami lub pieczywem, przed podaniem można posypać koperkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*