Lekki krupnik

Pożywny krupnik, który rozgrzeje i poprawi samopoczucie.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Pęczak – 6 łyżek

  • Mięso mielone z indyka – 20 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Musztarda – 1 łyżeczka

  • Tarta bułka – 1 łyżka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Mąka – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Woda – 7 szklanek

  • Przyprawa gyros

  • Ser mozzarella – 5 dag

Kroki

  • Pęczak ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • Warzywa umyć , obrać, pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 15 minut.
  • Gdy gotuje się zupa , mięso doprawić solą , przyprawą gyros, dodać jajko, musztardę, utarty ser, tartą bułkę , wymieszać , uformować pulpety, obtoczyć w mące.
  • Do gotującej się zupy dodać pęczak, pulpety, całość gotować 25 minut.
  • Doprawić śmietaną i pieprzem, gotować 2 minuty. Przed podaniem posypać pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Moja żona robi krupnik z pulpecikami – wiem, jakie to pyszne!

     
    • Marianna

      Cieszę się ,że gotujemy podobnie to znaczy , że wielu ludziom to smakuje , taka zupka może być tylko jako jedno danie dla zabieganych.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*