Karpatka klasyczna

Lekkie, smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Szczegóły

Liczba porcji

18 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Woda – 1/2 szklanki

  • Margaryna 250 g – 1/2 szt.

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Krem karpatka w 5 minut czyli bez gotowania

  • Mleko – 400 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

Kroki

  • Wodę zagotować z margaryną, na gotującą wsypywać powoli mąkę, energicznie mieszając, gotować do dokładnego wchłonięcia mąki , cały czas mieszając. Wystudzić.
  • Wbić jajka i dokładnie utrzeć robotem.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotować 2 blaszki 24 x 35 cm, dno lekko posmarować tłuszczem.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozciągnąć w jednej blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub lekkiego zrumienienia ciasta.
  • Gdy piecze się pierwsze ciasto w drugiej blaszce przygotować drugie, wstawić do piekarnika po upieczeniu pierwszego.
  • Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu , na końcu dodać pokruszoną drobno czekoladę i wymieszać.
  • Na pierwsze ciasto wyłożyć krem , przykryć drugim , schłodzić około 2 godzin, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Ja to mam szczęście – pyszności, jakie Pani opisuje, albo robi mi Mama, albo Żona. Tylko karpatkę bez czekolady 🙂

     
    • Marianna

      Proszę zaproponować aby odmieniły , tu w przepisach jest karpatka czekoladowa, publikowana wcześniej , a teraz moi domownicy życzyli sobie klasyczną , więc zrobiłam. Polecam sprawdzić przepis i podpowiedzieć żonie. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*