Kuskus w sosie kurkowym

Lekki kuskus, smaczne i pachnące kurki, delikatne mięso z fileta kurczaka, tworzą idealne proste w przygotowaniu danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

25 minut

Lista składników

  • Kuskus – 1 szklanka

  • Filet z kurczaka – 1 szt

  • Kurki – 100 g

  • Cebula biała – 1 szt

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Kurki oczyścić , umyć. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Fileta umyć pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • W rondelku rozpuścić masło wrzucić cebulę , chwilę smażyć, dodać kurki , doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut , dodać fileta z kurczaka, podsmażyć 2 minuty , podlać 100 ml, gorącej wody , całość dusić 15 minut, , dodać śmietanę ,doprawić pieprzem, całość gotować 2 minuty.
  • Gdy gotuję się sos , kuskus wyspać do miski , zalać 1 szklanką wrzącej osolonej wody , pozostawić do napęcznienia.
  • Porcje kuskusu umieścić na talerzu , a wokół przygotowany sos kurkowy z filetem z kurczaka.
 

2 komentarze

  1. Jeszcze nawet nie jadłam kurek w tym roku, a chętnie bym to zrobiła w takim wydaniu 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*