Lekki kuskus, smaczne i pachnące kurki, delikatne mięso z fileta kurczaka, tworzą idealne proste w przygotowaniu danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
25 minut
Lista składników
Kuskus – 1 szklanka
Filet z kurczaka – 1 szt
Kurki – 100 g
Cebula biała – 1 szt
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Kurki oczyścić , umyć. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Fileta umyć pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- W rondelku rozpuścić masło wrzucić cebulę , chwilę smażyć, dodać kurki , doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut , dodać fileta z kurczaka, podsmażyć 2 minuty , podlać 100 ml, gorącej wody , całość dusić 15 minut, , dodać śmietanę ,doprawić pieprzem, całość gotować 2 minuty.
- Gdy gotuję się sos , kuskus wyspać do miski , zalać 1 szklanką wrzącej osolonej wody , pozostawić do napęcznienia.
- Porcje kuskusu umieścić na talerzu , a wokół przygotowany sos kurkowy z filetem z kurczaka.
Jeszcze nawet nie jadłam kurek w tym roku, a chętnie bym to zrobiła w takim wydaniu 🙂
Sezon kurkowy zbliża się ku końcowi , więc okazja aby przygotować. 🙂