Delikatny , aksamitny krem, każdy poprosi o dokładkę.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Papryki czerwone większe – 4 szt
Jabłka – 4 szt
Marchew – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/4 szt
Por – 1/4 szt
Ziemniaki – 2 szt
Woda – 3 szklanki
Bulion – 1 szklanka
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Sok z cytryny – w/g uznania
Pieprz cayenne – w/g uznania
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Papryki umyć obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić .Jabłka umyć, obrać , podzielić na ćwiartki. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia , na nim pokrojoną paprykę i jabłka.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić, piec 20 minut lub aż skórki na papryce ulegną pomarszczeniu.
- Upieczoną paprykę i jabłka wyjąć , zdjąć skórkę.
- Warzywa obrać, pokroić, umieścić w garnku, zalać wodą , zagotować, doprawić solą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, bulion, całość gotować 20 minut, dodać pieczoną paprykę i jabłka, całość gotować 10 minut.
- Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować, doprawić pieprzem czarnym mielonym oraz cayenne, oraz sokiem z cytryny, całość zagotować 2 minuty.
- Podawać z ćwiartką pieczonego jabłka , kleksami śmietany oraz groszkiem ptysiowym.
To pieczone jabłuszko jest “wisienką na torcie”. Bardzo ciekawa propozycja!
Muszę dodać ,że jabłka wyraźnie podkreślają smak. 🙂
Fajna ta zupka. jabłuszko rządzi!
Lubię zupy kremy z owocową nutą ,są pyszne polecam. 🙂