Kotlety warzywne

To zdrowa alternatywa dla mięsa. Pełne smaku, aromatu, mięciutkie kotlety pozwalają stworzyć wiele dań. Pieczone, odpada więc smażenie przez co są zdrowsze.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Ziemniak średni – 1 szt

  • Cukinia średnia – 1/2 szt

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Pieczarki – 2 szt

  • Ser mozzarella – 5 dag

  • Żurawina – 1 łyżka

  • Mąka pszenna – 1 łyżka

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Ziemniaka obrać , cukinię umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , pozostawić na sitku do osączenia soku , przed umieszczeniem w miseczce wycisnąć sok.
  • Pieczarki obrać, paprykę umyć , zetrzeć na tarce dodać.
  • Cebulę obrać , zetrzeć , następnie ser , dodać.
  • Doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi, wbić jajko, dodać mąkę. Żurawinę pokroić na drobne części. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać . Uformować kotlety obtoczyć w tartej bułce, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kotlety przed wstawieniem skropić oliwą z oliwek, wstawić i piec 35 minut lub dobrego zrumienienia kotletów. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z sosem na zimno do pieczywa.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    A ja miałam wczoraj kotlety z młodej kapusty (własnej!). Były równie pyszne, jak pani, chociaż “monowarzywne” 😀

     
    • Marianna

      Jak Pani wie ja lubię różnorodność , dlatego korzystam z różnych składników które aktualnie mam w domu. Muszę przyznać że myślałam o kotletach z kapusty. 🙂

       
  2. Pani Mario, ten sos w tle mnie intryguje. Co tam jest?

     
    • Marianna

      Ogórek,rzodkiewka, utarte na tarce o grubszych otworach, ścięty koperek,dodany sok z cytryny, doprawione solą , dodane 2 łyżki jogurtu naturalnego, wymieszane, wierzch posypany koperkiem. Polecam . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*