Delikatne i aromatyczne mielone w nowej wersji.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 15 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Gruszka – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Tarta bułka – 4 łyżki
Przyprawa chilli – szczypta
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Zioła prowansalskie – 1/3 łyżeczki
Kroki
- Mięso doprawiamy solą pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Gruszkę obieramy. Gruszkę i ser ścieramy na tarce o grubszych otworach.
- Do mięsa dodajemy jajko, paprykę, ser gruszkę.
- Doprawiamy chilli oraz ziołami prowansalskimi, dodajemy 2 łyżki tartej bułki i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obsypujemy resztą tartej bułki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron.
- Podajemy z ziemniakami lub innym dodatkiem.
Widzę, że lubi pani eksperymenty w kuchni 🙂 Chętnie spróbowałabym takiego kotlecika, aczkolwiek małżonek nie jest bardzo otwarty na owoce w mięsie… A przecież nasi przodkowie tak jadali!
Proszę spróbować nic nie mówić małżonkowi,że są dodane owoce, nie jest gruszka wyczuwalna, można zrobić pikantniejszy , powiedzieć dopiero jak zje może się przekona, że to smakuję dobrze. 🙂