Niezwykle proste w przygotowaniu, ale smaczne i aromatyczne , polecane na piątkowy obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Ziemniaki średnie – 2 szt.
Cukinia – 1/3 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Morele suszone – 5 szt.
Zioła polskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka do obtoczenia
Olej do smażenia
Czosnek – 1 ząbek
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować.
- 3 jajka ugotować na twardo, obrać.
- Ziemniaki i jajka przecisnąć przez praskę.
- Cukinię i paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę , dodać do jajek i ziemniaków.
- Morele przepłukać gorącą wodą.
- Do przygotowanych składników , wbić jajko , doprawić solą, pieprzem, ziołami polskimi, dokładnie wymieszać. Podzielić na 5 części.
- Uformować placuszek, ułożyć morelę.
- Uformować kotlecik , z pozostałymi porcjami postąpić tak samo. Obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z dodatkami jak kto lubi , u mnie z ziemniakami i sosem pieczarkowym.