Kotleciki warzywno – jajeczne

Niezwykle proste w przygotowaniu, ale smaczne i aromatyczne , polecane na piątkowy obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Ziemniaki średnie – 2 szt.

  • Cukinia – 1/3 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Morele suszone – 5 szt.

  • Zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

  • Czosnek – 1 ząbek

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować.
  • 3 jajka ugotować na twardo, obrać.
  • Ziemniaki i jajka przecisnąć przez praskę.
  • Cukinię i paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę , dodać do jajek i ziemniaków.
  • Morele przepłukać gorącą wodą.
  • Do przygotowanych składników , wbić jajko , doprawić solą, pieprzem, ziołami polskimi, dokładnie wymieszać. Podzielić na 5 części.
  • Uformować placuszek, ułożyć morelę.
  • Uformować kotlecik , z pozostałymi porcjami postąpić tak samo. Obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
  • Podawać z dodatkami jak kto lubi , u mnie z ziemniakami i sosem pieczarkowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*