Delikatne, pyszne i aromatyczne kotlety na piątkowy obiad i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Pieczarki – 30 dag
Jajka kurze – 3 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Tarta bułka – 3 łyżki
Cebula – 1/2 szt.
Zioła polskie – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- 2 jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić.
- Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Wystudzić, pokroić na drobno.
- Do miseczki włożyć pokrojone pieczarki, jajka, surowe jajko, utarty na tarce o grubszych otworach ser mozzarella, doprawić solą , pieprzem , ziołami polskimi, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
- Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , włożyć kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z ziemniakami i ulubionym sosem, ja podałam z koperkowym.