Słodkie co nie co z sezonowymi owocami.
Szczegóły
Liczba porcji
23 porcje
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Truskawki świeże – 50 dag
Foremki do muffinek – 23 szt.
Cukier puder do posypania
Kroki
- Truskawki umyć, obrać z szypułek.
- Ciasto francuskie rozłożyć i foremką do babeczki lub szklanką, wyciąć kółeczka.
- Umieścić w foremkach do mufinek. Z resztek ciasta uformować wałeczek, upleść warkocz. Umieścić na wyciętym kółku.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić, połowę koszyczków. Piec 25 minut.
- Można również zrobić rączkę i umieścić na wyciętym kółku i włożyć truskawki.
- Piec drugą połowę tak jak pierwszą. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo proste. Piekę czasem z moja mama coś z ciasta francuskiego, ale nie zaplatałyśmy warkoczyków (a są ładne)
Bardzo proszę spróbować, szczególnie gdy mają być goście to można wykorzystać, ja często robię z ciasta francuskiego zarówno na słodko jak i słono. 😉