Koszyczki z truskawkami

Słodkie co nie co z sezonowymi owocami.

Szczegóły

Liczba porcji

23 porcje

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Truskawki świeże – 50 dag

  • Foremki do muffinek – 23 szt.

  • Cukier puder do posypania

Kroki

  • Truskawki umyć, obrać z szypułek.
  • Ciasto francuskie rozłożyć i foremką do babeczki lub szklanką, wyciąć kółeczka.
  • Umieścić w foremkach do mufinek. Z resztek ciasta uformować wałeczek, upleść warkocz. Umieścić na wyciętym kółku.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić, połowę koszyczków. Piec 25 minut.
  • Można również zrobić rączkę i umieścić na wyciętym kółku i włożyć truskawki.
  • Piec drugą połowę tak jak pierwszą. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze

  1. Bardzo proste. Piekę czasem z moja mama coś z ciasta francuskiego, ale nie zaplatałyśmy warkoczyków (a są ładne)

     
    • Marianna

      Bardzo proszę spróbować, szczególnie gdy mają być goście to można wykorzystać, ja często robię z ciasta francuskiego zarówno na słodko jak i słono. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*