Delikatne, lekkie, aromatyczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Brokuł – 1 szt.
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1 szt.
Pomidory suszone – 5 szt.
Oliwki zielone 10 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Ryż – 1 woreczek
Żurawina – 7 dag
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę , smażyć chwilę, dodać pieczarki, smażyć 4 minuty, dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi całość smażyć 10 minut.
- Suszone pomidory, oliwki pokroić w kostkę.
- Do podsmażonego mięsa dodać pokrojone pomidory oraz oliwki wszystko dokładnie wymieszać.
- Brokuła włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować 8 minut.
- Do naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone mięso z warzywami, tworząc kopczyk.
- Z ugotowanego brokuła wyciąć głąb i nałożyć na mięso.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać brokuła.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kopiec i piec do zrumienienia sera. Po wyjęciu podzielić kopiec na 4 części.
- W czasie kiedy piecze się kopiec , ugotować ryż najlepiej w wywarze warzywnym oraz wymieszać go z żurawiną.
- Na talerz nałożyć gałki ryżu , 1 porcję kopca brokuła oraz dodatek pomidora.