Kopiec brokuła

Delikatne, lekkie, aromatyczne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Brokuł – 1 szt.

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Pomidory suszone – 5 szt.

  • Oliwki zielone 10 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Ryż – 1 woreczek

  • Żurawina – 7 dag

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę , smażyć chwilę, dodać pieczarki, smażyć 4 minuty, dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi całość smażyć 10 minut.
  • Suszone pomidory, oliwki pokroić w kostkę.
  • Do podsmażonego mięsa dodać pokrojone pomidory oraz oliwki wszystko dokładnie wymieszać.
  • Brokuła włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować 8 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone mięso z warzywami, tworząc kopczyk.
  • Z ugotowanego brokuła wyciąć głąb i nałożyć na mięso.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać brokuła.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kopiec i piec do zrumienienia sera. Po wyjęciu podzielić kopiec na 4 części.
  • W czasie kiedy piecze się kopiec , ugotować ryż najlepiej w wywarze warzywnym oraz wymieszać go z żurawiną.
  • Na talerz nałożyć gałki ryżu , 1 porcję kopca brokuła oraz dodatek pomidora.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*