Dania z wykorzystaniem ziemniaków są sycące a urozmaicone koperkiem, stają się smaczne i apetyczne.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
15 minut
Lista składników
Ziemniaki – 30 dag
Mąka pszenna – 1 szklanka
Jajko kurze – 1 szt
Koperek – 1/3 pęczka
Sól
Kroki
- Ziemniaki obrać , ugotować , przecisnąć przez praskę. Koperek umyć , ściąć.
- Wbić jajko , dodać mąkę , zagnieść ciasto nie powinno być zbyt twarde, regulować wielkością dodawanej mąki , gdyż ziemniaki mają różną konsystencję. Uformować wałek i pociąć kopytka.
- W garnku zagotować wodę , posolić i na wrzątek wrzucać kopytka. Po wypłynięciu gotować 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową , przelać wodą, osączyć . Podawać z ulubionymi dodatkami, sosem lub zasmażką .