Koperkowe kopytka

Dania z wykorzystaniem ziemniaków są sycące a urozmaicone koperkiem, stają się smaczne i apetyczne.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Czas gotowania

15 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 30 dag

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Koperek – 1/3 pęczka

  • Sól

Kroki

  • Ziemniaki obrać , ugotować , przecisnąć przez praskę. Koperek umyć , ściąć.
  • Wbić jajko , dodać mąkę , zagnieść ciasto nie powinno być zbyt twarde, regulować wielkością dodawanej mąki , gdyż ziemniaki mają różną konsystencję. Uformować wałek i pociąć kopytka.
  • W garnku zagotować wodę , posolić i na wrzątek wrzucać kopytka. Po wypłynięciu gotować 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową , przelać wodą, osączyć . Podawać z ulubionymi dodatkami, sosem lub zasmażką .
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*