Chrupiące na zewnątrz , delikatne w środku, urozmaicone warzywami, podnoszącymi ich smak .
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso mielone z fileta indyka – 35 dag
Cukinia – 1/3 szt.
Papryka – 1/3 szt.
Suszone pomidory – 6 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Tarta bułka – 3 łyżki
Musztarda – 1 łyżeczka
Jajko kurze – 1 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa gyros
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros.
- Cukinię , paprykę utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Suszone pomidory pokroić w kostkę.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Pomidory, ser , dodać do składników w miseczce, wbić jajko, dodać musztardę i 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać dokładnie.
- Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami oraz groszkiem z marchewką.