Delikatne kluski , które mogą być aromatycznym dodatkiem do drugiego dania lub jako danie samodzielne.
Szczegóły
Czas przygotowania<br>60 minut<br><br><br>
Lista składników
Bataty – 50 dag – 3 szt
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
Jajko kurze – 1 szt
Kroki
- Bataty ugotować , obrać , przecisnąć przez praskę.
- Mąki przesiać , dodać do batatów , wbić jajko , zagnieść ciasto , jest ono bardzo delikatne , jeżeli zbyt delikatne i nie można by było uformować wałka ciasta , to dodać trochę mąki.
- Z uformowanego wałka ciąć kawałki i formować kluski.
- Zagotować 2 litry osolonej wody , wrzucić kluski i gotować 7 minut, odcedzić , przelać lekko wodą.
- Podawać jak kto lubi, u mnie z sosem pieczarkowym.
No śliczne, słoneczne, akurat na przedwiośnie!
Tak można dla odmiany kolorowe w naturalny sposób jako dodatek do drugiego. 🙂
A ja tu w sosiku jeszcze jakieś mięsko widzę, no chętnie, chętnie bym zjadł!
Tak oczywiście u mnie podane z gulaszem , więc jest mięsko. 🙂
Ten kolorek jest super, pocieszający, bo jakoś ta wiosna się wykluć nie może…
Są fajne i mogą dodać daniu apetytu. 🙂