Klopsy z serami w sosie pomidorowym

Klops w tej wersji jest bardzo delikatny, smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Bułka kajzerka – 1/2 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mozzarella – kulka

  • Ser pleśniowy biały -140 g – 1/3 opakowania

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Passata pomidorowa – 700 g – 1/2 opakowania

  • Wywar warzywny – 1/2 szklanki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę.
  • Kulkę mozzarelli, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, dodać jajko, doprawić ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Podzielić na osiem porcji. Z każdej uformować plaster, ułożyć na nim 1 łyżeczkę pieczarek, na nich kostkę sera pleśniowego.
  • Zlepić w kulkę, obtoczyć w tartej bułce.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, klopsiki obsmażyć z obu stron.
  • Obsmażone klopsiki podlać wywarem warzywnym oraz passatą pomidorową, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 25 min., doprawić pieprzem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*