Klops w tej wersji jest bardzo delikatny, smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Bułka kajzerka – 1/2 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Mozzarella – kulka
Ser pleśniowy biały -140 g – 1/3 opakowania
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Passata pomidorowa – 700 g – 1/2 opakowania
Wywar warzywny – 1/2 szklanki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę.
- Kulkę mozzarelli, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, dodać jajko, doprawić ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie wymieszać.
- Podzielić na osiem porcji. Z każdej uformować plaster, ułożyć na nim 1 łyżeczkę pieczarek, na nich kostkę sera pleśniowego.
- Zlepić w kulkę, obtoczyć w tartej bułce.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, klopsiki obsmażyć z obu stron.
- Obsmażone klopsiki podlać wywarem warzywnym oraz passatą pomidorową, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 25 min., doprawić pieprzem.