“Kłębki” z niespodzianką

Pięknie wyglądają i równie pysznie smakują.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 20 dag

  • Ser mozzarella – kulka

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Ser pleśniowy biały plaster – 4 kwadraciki

  • Żurawina 2 dag

  • Ciasto francuskie – 300 g – 1/4 opakowania

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem.
  • Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę i rozgnieść.
  • W miseczce umieścić mięso , ser mozzarella , wbić 1 jajko , dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Masę mięsną podzielić na 4 części. Jedną część rozpłaszczyć, ułożyć na niej żurawinę.
  • Na żurawinie kwadracik sera pleśniowego i żurawinę.
  • Zlepić w kulkę, lekko obsypać tartą bułką. Ciasto francuskie pociąć na cienkie paski. Opleść nimi kulkę mięsną.
  • Podobnie postąpić z pozostałymi 3 częściami masy mięsnej.
  • Kłębki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Jajko rozkłócić i posmarować paski ciasta.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić kłębki i piec 40 minut, dobrze zrumienione paski ciasta.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*