Pięknie wyglądają i równie pysznie smakują.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 20 dag
Ser mozzarella – kulka
Tarta bułka – 3 łyżki
Ser pleśniowy biały plaster – 4 kwadraciki
Żurawina 2 dag
Ciasto francuskie – 300 g – 1/4 opakowania
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem.
- Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę i rozgnieść.
- W miseczce umieścić mięso , ser mozzarella , wbić 1 jajko , dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę mięsną podzielić na 4 części. Jedną część rozpłaszczyć, ułożyć na niej żurawinę.
- Na żurawinie kwadracik sera pleśniowego i żurawinę.
- Zlepić w kulkę, lekko obsypać tartą bułką. Ciasto francuskie pociąć na cienkie paski. Opleść nimi kulkę mięsną.
- Podobnie postąpić z pozostałymi 3 częściami masy mięsnej.
- Kłębki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Jajko rozkłócić i posmarować paski ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić kłębki i piec 40 minut, dobrze zrumienione paski ciasta.
- Podawać z ziemniakami i surówką.