Aromatyczne i pyszne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300g
Podwójny filet z kurczaka
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1/2 szt.
Ser żółty – 5 plastrów
Suszone pomidory – 5 szt.
Żurawina – 5 dag
Majonez – 2 łyżki
Musztarda delikatesowa – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Filet z kurczaka pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, pozostawić na 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki i smażyć 3 minuty.
- Ciasto podzielić na wielkość plastrów na 10 szt.
- Na kawałku ciasta ułożyć plaster fileta.
- Musztardę wymieszać z majonezem i posmarować filety.
- Ułożyć na nim plastry sera.
- Na serze pieczarki.
- Następnie pomidory i żurawinę.
- Każdą porcję przykryć plastrem ciasta i zlepić brzegi.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić kieszonki, piec 35 minut, aż ciasto będzie dobrze rumiane.
- Podawać z ziemniakami i świeżymi warzywami.