Pożywna i aromatyczna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
35 minut
Lista składników
Boczek plastry – 170 g
Skrzydełka kurczaka – 2 szt
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/3 szt
Por – 1/3 szt
Ziemniaki – 4 szt średnie
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Liść laurowy – 2 szt
Ziele angielskie – kilka ziaren
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Makaron Strozzapretti – 1/2 szklanki
Pietruszka świeża do dodania do ugotowanej zupy
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Skrzydełka umyć , umieścić w garnku. Warzywa obrać, umyć , pokroić w kostkę , dodać do skrzydełek. Zalać 1 litrem wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 10 minut, dodać makaron ,całość gotować do miękkości makaronu.
- Wyjąć skrzydełka, obrać , dodać do zupy , zagotować , dodać śmietanę, doprawić pieprzem, chwilę gotować.
- Plastry boczku , pokroić w mniejsze części i usmażyć na patelni.
- Każdą porcję przed podaniem posypać pietruszką i dodać chipsy boczkowe. Można dodać jak kto lubi grzanki.