Kartoflanka z chipsami boczkowymi

Pożywna i aromatyczna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

35 minut

Lista składników

  • Boczek plastry – 170 g

  • Skrzydełka kurczaka – 2 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Ziemniaki – 4 szt średnie

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Liść laurowy – 2 szt

  • Ziele angielskie – kilka ziaren

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Makaron Strozzapretti – 1/2 szklanki

  • Pietruszka świeża do dodania do ugotowanej zupy

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Skrzydełka umyć , umieścić w garnku. Warzywa obrać, umyć , pokroić w kostkę , dodać do skrzydełek. Zalać 1 litrem wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 10 minut, dodać makaron ,całość gotować do miękkości makaronu.
  • Wyjąć skrzydełka, obrać , dodać do zupy , zagotować , dodać śmietanę, doprawić pieprzem, chwilę gotować.
  • Plastry boczku , pokroić w mniejsze części i usmażyć na patelni.
  • Każdą porcję przed podaniem posypać pietruszką i dodać chipsy boczkowe. Można dodać jak kto lubi grzanki.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*