Lekkie, smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Szczegóły
Liczba porcji
18 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 1 szklanka
Woda – 1/2 szklanki
Margaryna 250 g – 1/2 szt.
Jajka kurze – 4 szt.
Krem karpatka w 5 minut czyli bez gotowania
Mleko – 400 ml
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Kroki
- Wodę zagotować z margaryną, na gotującą wsypywać powoli mąkę, energicznie mieszając, gotować do dokładnego wchłonięcia mąki , cały czas mieszając. Wystudzić.
- Wbić jajka i dokładnie utrzeć robotem.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotować 2 blaszki 24 x 35 cm, dno lekko posmarować tłuszczem.
- Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozciągnąć w jednej blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub lekkiego zrumienienia ciasta.
- Gdy piecze się pierwsze ciasto w drugiej blaszce przygotować drugie, wstawić do piekarnika po upieczeniu pierwszego.
- Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu , na końcu dodać pokruszoną drobno czekoladę i wymieszać.
- Na pierwsze ciasto wyłożyć krem , przykryć drugim , schłodzić około 2 godzin, podzielić na porcje.
Ja to mam szczęście – pyszności, jakie Pani opisuje, albo robi mi Mama, albo Żona. Tylko karpatkę bez czekolady 🙂
Proszę zaproponować aby odmieniły , tu w przepisach jest karpatka czekoladowa, publikowana wcześniej , a teraz moi domownicy życzyli sobie klasyczną , więc zrobiłam. Polecam sprawdzić przepis i podpowiedzieć żonie. Pozdrawiam.