Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny, subtelny smak i aromat, wprost do niedzielnej kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Biszkopty podłużne – 200 g – 2 1/2 szt

  • Jagody – 15 dag

  • Galaretka o smaku borówkowym – 2 szt

  • Galaretka krystaliczna – 2 szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml – 2 szt

  • Ser mascarpone – 250 g – 2 szt

  • Czekolada biała – 4 kratki

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

  • Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jagody umyć , zblendować.
  • Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć warstwę biszkoptów.
  • Śmietanę 1 szt ubić na sztywno , dodać borówki oraz ser mascarpone , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać wyłożyć na biszkopty.
  • Przykryć warstwą biszkoptów. Schłodzić.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na biszkopty.
  • Czekolady zetrzeć na tarce na wiórki , posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , pokroić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Ja też często coś robię na chybcika na biszkoptach, bo niepieczone ciasto nie ma prawa się nie udać 🙂 Szkoda tylko, że u nas dostać prawdziwe borówki to graniczy z cudem, ale i te amerykańskie dają radę. Pozdrawiam serdecznie!

     
    • Marianna

      Teraz gdy gorąco , albo trochę brak czasu więc trzeba znaleźć dobre rozwiązanie. 🙂

       
  2. Jak dla mnie, to amerykańskie też są spoko, bardzo rzadko mam szanse skosztować prawdziwych jagód. A takie ciacho zawsze smakuje 😉

     
    • Marianna

      Fakt jest ich coraz mniej na bazarkach ale jak są to warto skorzystać , gdyż mogą być amerykańskie borówki , jednak smakują deczko inaczej. Pozdrawiam. 🙂

       

Skomentuj Zuzka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*